Locatie: Hemer, deelstaat Noordrijn-Westfalen, Duitsland.

Functie: manschappenkamp.

Datum ingebruikname: 10 oktober 1939.

Nationaliteiten: F, GB, B, PL, YU, SU, I, NL.

Aantal Nederlandse gevangenen: minstens 4.

Datum bevrijding: 14 april 1945 door Amerikaanse troepen.

Na de inval in Polen ontstond een sterke behoefte aan extra krijgsgevangenkampen. Onder meer de in aanbouw zijnde kazerne in Hemer, ten zuidoosten van Dortmund in Noordrijn-Westfalen, kreeg daarom een bestemming als Stalag VI-a. Op het kazerneterrein verrezen in het voorjaar van 1940 in totaal 36 houten barakken. Hierin werden achtereenvolgens Franse, Belgische, Russische, Servische en eind 1943 Italiaanse krijgsgevangenen ondergebracht.

Eind 1944 verbleven er ook vier Nederlandse soldaten in Stalag VI-a. Drie van hen belandden rechtstreeks vanuit Nederland in dit kamp. De vierde, soldaat A. Zietse, werd overgeplaatst vanuit Stalag XI-b Fallingbostel. Zietse werkte begin 1943 als dwangarbeider in Warschau en sloot zich in augustus van dat jaar aan bij een Poolse verzetsbeweging. Tijdens de opstand in Warschau in augustus-september 1944 vocht hij mee als vrijwilliger in het Poolse verzetsleger Armia Krajowa. Na het neerslaan van de opstand kwam de Nederlandse militair, begin oktober in Fallingbostel terecht. Alle vier werden begin januari 1945 van Hemer naar Stalag IV-b Mühlberg overgebracht en daar met de overige Nederlanders samengevoegd.

Tegenwoordig bevinden zich op het terrein woningen, culturele instellingen en bedrijven die deels in de voormalige kazernegebouwen zijn ondergebracht. Nabij de voormalige toegangspoort bevindt zich een herdenkingscentrum.