Locatie: Luckenwalde, deelstaat Brandenburg, Duitsland.
Functie: manschappenkamp.
Datum ingebruikname: 28 augustus 1939.
Nationaliteiten: B, SU, I, F, YU, PL, NL, VS.
Aantal Nederlandse gevangenen: circa 5200.
Datum bevrijding: 25 april 1945 door Sovjet-troepen.
Op 28 augustus 1939 werd Stalag III-a als een van de eerste zes krijgsgevangenkampen in het Derde Rijk in gebruik genomen. De capaciteit was berekend op 20.000 personen. Het kamp was opgezet volgens de geldende blauwdruk: een lange kampstraat met links en rechts barakken. Het Vorlager telde twintig onderkomens voor de eerste opvang van de gevangenen en voor een aantal administratieve diensten. Het Hauptlager bestond uit veertig barakken, waarvan er dertig waren ingericht als legeringsonderkomens. De overige barakken dienden als werkplaats, ziekenzaal, verblijfsruimte of theater. De Kommandantur en het bewakingspersoneel bezetten een vijftiental barakken, westelijk van het Vorlager.
De eerste gevangenen die het nieuwe kamp op 1 oktober 1939 bevolkten waren 18.000 Poolse militairen. Hiermee was Luckenwalde het op twee na grootste Stalag in het Duitse Rijk. De meeste krijgsgevangenen werkten in de landbouw en verbleven niet in het eigenlijke kamp. Stalag III-a bleef tot het einde van de oorlog in bedrijf waarbij het aantal krijgsgevangenen rond de 40.000 schommelde. Het Franse contingent was met 30.000 gevangenen het grootst. Slechts van midden mei tot begin juni 1940 verbleven er ongeveer 5200 Nederlandse krijgsgevangenen in Luckenwalde. Velen van hem waren in die periode ondergebracht in grote tenten.
Meteen na de bevrijding namen de Sovjets het kampterrein in gebruik. Tot aan hun vertrek in 1994 bleef het een garnizoenslocatie, waarna het terrein werd gedemilitariseerd.
In 2012 gingen de laatste barakken van kamp Luckenwalde tegen de vlakte. Tegenwoordig bevindt zich er een veld met zonnecollectoren. Aan de weg Zum Stalag-Friedhof bevinden zich de bij elkaar gelegen Italiaanse, Franse, Joegoslavische en Russische militaire begraafplaatsen, tegenwoordig voorzien van informatiepanelen.