Locatie: Hohnstein, deelstaat Beieren, Duitsland.

Functie: manschappenkamp met de functie van Schattenlager.

Datum ingebruikname: 1 februari 1941.

Nationaliteiten: VS, NL, B, F, GB, PL, YU, SU, I, N, CS.

Aantal Nederlandse gevangenen: circa 1400.

Datum bevrijding: in maart 1945 werd het kamp opgeheven.

Slot Hohnstein ligt in de Sächsische Schweiz, enkele tientallen kilometers ten oosten van Dresden. Het is een imposante middeleeuwse burcht die op de rand van een steile bergwand is gebouwd. Van november 1939 tot februari 1940 was het kasteel in gebruik als Oflag IV-a voor officieren. In deze periode verbleef er onder meer een groep Poolse generaals. In februari 1941 werd het kamp hernoemd tot Stalag IV-a en bestemd voor manschappen.

Zestien kamers deden dienst als slaapzalen voor circa 350 man. Stalag IV-a Hohnstein was dan ook niet bedoeld als regulier kamp, maar als een Schattenlager, de locatie van waaruit Arbeitskommandos werden aangestuurd. Daarnaast diende de burcht als lazaret voor zieke of gewonde krijgsgevangenen uit de aan het kamp verbonden Arbeitskommandos. De sector die Stalag IV-a Hohnstein voorzag van arbeidskrachten, omvatte ruwweg het gebied van Oberlausitz, Lausitzer Grenzwall en het Elbe zandsteengebergte.

Tegenwoordig bevinden zich in de burcht een hotel en een museum dat onder andere informatie geeft over de periode waarin het dienstdeed als krijgsgevangenkamp.