Arie:

“Ik heb mijn vader – en de krijgsgevangenen waar hij tot diep in de jaren negentig contact mee heeft gehad – nooit gehoord over Stalag IV A. Het was altijd over Mühlberg, Stalag IV B. Ik kan mij ook niet herinneren dat ze ooit hebben gesproken over een ander Stalag. Aan deze groep zit wel een bijzonderheid. De naam is mij ontschoten, maar er zit een niet-militair tussen. Het verhaal van mijn vader is dat het op een gegeven moment opviel dat iemand de militaire discipline als exerceren en terminologie niet beheerste. Met douchen en wassen was hij heel preuts en voorzichtig. Op enig moment kwam het eruit. Een Joodse jongen had zich brutaal weg aangemeld bij de Duitsers als militair om zo te ontkomen aan deportatie als jood naar Duitsland. Toen ze dat door hadden hebben ze hem leren exerceren en bij het spaarzame douchen uit het zicht gehouden, hij was immers besneden. Niet alleen mijn vader vertelde dat verhaal, ook heb ik het gehoord van andere oud-krijgsgevangenen uit die groep.

Nader JvH: Mogelijk wordt hier de soldaat Salomon Abraham Porcelijn, Kgf 107772 bedoeld.