Krijgsgevangen.nl

Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap 1940-1945

Zoeken naar Gegevens mei 1940-juni 1940

Via onderstaande selectiemogelijkheden kunt u gericht zoeken naar informatie over krijgsgevangenen uit de mei-dagen van 1940. Deze informatie is afkomstig van het Nationaal Archief, collectie 2.13.98 waar met name de Ab- und Zugangslisten van de diverse krijgsgevangenkampen zijn gebruikt. Deze zijn op aanvraag in te zien in de studiezaal.

De kampen Stalag VI E Soest en Stalag VI F Bocholt werden als Durchgangslager gebruikt. Hier werden ze zeer kort opgevangen, voordat ze naar het eigenlijke Stalag of Oflag gingen. Voor alle militairen uit de meidagen van 1940 waren er de volgende kampen: Oflag V A Weinsberg voor de officieren en de Stalags II A Neubrandenburg, II D Stargard, Stalag III A Luckenwalde, Stalag III B Fürstenberg en Stalag XI A Altengrabow voor de manschappen. Ongeveer 9.500 Nederlanders werden in de kampen III A, III B en XI A niet meer ingeschreven. Zij werden kort na aankomst weer vrijgelaten en daarom hebben de Duitsers het waarschijnlijk niet voor zinvol gehouden hen te registreren.

Bij het zoeken naar informatie kunt u denken aan:

– het zoeken naar iemand, waarvan u alleen de naam kent, de rang of het krijgsgevangennummer.
– het zoeken naar aantallen Nederlandse krijgsgevangenen in bepaalde kampen.
– het zoeken naar aantallen van een bepaalde rang per kamp of als totaal.

In dit overzicht kunt u kiezen op  `Oflag` voor het officierskamp of voor `Stalag` voor de verschillende manschappenkampen. Ook kunt u een keuze maken voor KL, KM of KNIL bij de optie krijgsmachtdeel.

De database bevat 10.143 personen. Samen met de 9.500 niet geregistreerde krijgsgevangenen kom ik op een totaal van bijna 20.000 Nederlandse krijgsgevangenen uit de Meidagen van 1940, die in Duitse krijgsgevangenkampen hebben gezeten. De lijst zal zeker niet volledig zijn maar op basis van de aanwezige documenten is dit wat ik ervan kon maken. Namen van personen en plaatsen zijn soms verkeerd geschreven. Daar waar het voor mij duidelijk was, heb ik het verbeterd. In de andere gevallen heb ik het overgenomen zoals het op de krijgsgevangenkaart stond.