Krijgsgevangen

Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap 1940-1945

WC-ontsnapping 31-07-1941

De kamers waarin de Engelsen verblijven, grenzen voor een deel aan het gebouw waarin de Duitse Kommandantur is gevestigd. De Poolse cadet Karpf verteld tegen de Engelse luitenant Flynn, dat hij wel eens in een kamer was geweest, waarbij hij aan de andere kant van de muur toiletten kon horen doorspoelen. Dit geeft de Engelsen het idee, dat een van hun kamers grenst aan een toiletruimte en dat ze wel eens via deze ruimte zouden kunnen ontsnappen.

Voorzichtig wordt er een gaatje gemaakt in de muur en ze zien, dat ze inderdaad in een toilet uitkomen. Het gat wordt groter gemaakt en als er iemand door kan, wordt er aan de deur een bordje gehangen met de tekst “Kein Eingang”. Ze hopen hiermee, dat er niemand gebruik zal maken van het toilet. Wat ze niet weten, is dat dit gebrekkig Duits is en er eigenlijk “Kein Zutritt” had moeten staan. Bovendien is het eigenlijk gewoon een uitnodiging om wel te gaan kijken. Maar het is nog in de vroege dagen van de ontsnappingskunst en de methoden waren nog niet zo verfijnd.

Op 31 juli 1941 is het dan zover en staan 10 mannen klaar in hun civiele kleding om de sprong naar de vrijheid te wagen. Het idee is om in de Duitse Kommandantur terecht te komen en dan via een raam aan de achterkant van het kasteel te proberen, het pad naar het park te bereiken. Eenmaal in het park kunnen ze dan gemakkelijk over de muur klimmen en hun reis door Duitsland beginnen.

Allan en Flynn komen als eersten tevoorschijn in de Kommandantur en lopen zo in de armen van de Duitse wacht, die al lang in de gaten hadden wat er stond te gebeuren. Het tweetal wordt ontdaan van hun kleding en 2 Duitse soldaten trekken deze kleding aan en gaan richting het park. De Duitsers denken, dat dat de route is die ze zouden nemen. In het kasteel staan verschillende mensen op de uitkijk om te zien of de duo’s (men reisde meestal in tweetallen) tevoorschijn komen op weg naar het park. Ze zien een tweetal lopen richting het park en denken dat alles op rolletjes loopt. De werkelijkheid is echter anders.

Zo worden verschillende groepjes opgepakt en tevens wordt de Duitse wacht naar de Engelse verblijven gestuurd om deze poging te verijdelen. Velen trachten hun kleding uit te trekken en te verstoppen maar door de haast lukt dat niet goed en vinden de Duitsers deze waardevolle kleding. Uiteindelijk zijn er 10 man die in de kraag worden gegrepen en is ook deze poging weer verijdeld en kan deze route nooit meer gebruikt worden.

Ook hiervan werden weer de nodige foto’s gemaakt en onderstaande foto’s heb ik in mijn collectie:

1. Peter Allan en het gat in de toiletmuur

2. Staand v.l.n.r.: Allen, Verkest (Belg), Hyde-Thompson, Middleton, Flynn en Karpf (Pool)

Zittend v.l.n.r.: Cheetham, Elliot, Barton en Arcque (Belg)

3. Iets andere pose

4. Vanuit andere hoek

5. Peter Allan in escape-outfit

6. Nogmaals Peter Allan

Bronnen:

Collectie Johan van Hoppe: 1, 2, 3, 4, 5 en 6