Deze pagina is in ontwikkeling. Al uw hulp is daarbij welkom. Van alle afbeeldingen rust het copyright bij Mariëtte Paravicini di Capelli. Haar vader overleed in 1963, toen Mariëtte 12 jaar oud was. Zij weet weinig van haar vader en heel weinig van zijn tijd als militair en gedurende zijn krijgsgevangenschap. Alle informatie om deze pagina verder te kunnen vullen wordt zeer op prijs gesteld door Mariëtte.

Wilhelmus Hubertus Paravicini di Capelli stamt uit een adellijk Zwitsers geslacht. Hij wordt geboren op 1 juni 1910 in Oud Vroenhoven, een deel van het huidige Maastricht. Hij gaat naar de KMA om opgeleid te worden tot officier, zoals vele voorvaderen ook zijn geweest. In 1933 wordt hij aangesteld tot 2e luitenant van de Infanterie.

Groepsfoto KMA. Wim staand, rechts. Wie zijn de overige jonkers?

Wim (rechts) met een vriend. Wie is dit?

In mei 1940 raakt Wim (die dan eerste-luitenant is en sectie commandant van 5 MC) gewond aan zijn hoofd door een granaatscherf. Volgens Mariëtte lag Wim in de buurt van Oeffelt, en dit ligt vlak achter de brug bij Gennep. Deze brug die met een list in handen van de Duitsers valt, is van groot belang. Via deze brug kan een Duitse pantsertrein opstomen richting de Peel-Raamstelling. In de buurt van Mill ontspoort deze trein. Wie heeft meer info over deze eerste oorlogsdagen en is de verwonding van Wim mogelijk beschreven in een of ander gevechtsrapport?

Gedurende de krijgsgevangenschap van Wim heeft hij steeds last gehouden van deze verwonding en veelvuldige hoofdpijnen zijn het gevolg. Misschien dat daarom op onderstaande tekeningen een wat onvriendelijke man staat afgebeeld. Wim wordt begin 1945 opgenomen in de “Nervenanstallt Uckermünde, waaruit hij met behulp van een Duitse verpleger, genaamd Norbert Wächter, in april – vóór de komst van de Russen – weet te ontsnappen. Samen met enkele Belgische en Franse krijgsgevangenen baant Wim zich een weg door Duitsland en meldt zich begin mei bij het Militair Gezag als zijnde een ontsnapte krijgsgevangene. Een verslag van zijn ontvluchting en de reis naar huis is niet aanwezig bij de familie.

Tekening van Wim, gemaakt in Oflag 67 Neubrandenburg

In 1944 werden de pasfoto’s voor de Personalkarte opnieuw gemaakt

Kleurenportret van Wim gemaakt door kapitein H. Lohmeijer op 31 oktober 1944 in Neubrandenburg

Mariëtte Paravicini di Capelli