Krijgsgevangen

Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap 1940-1945

KGF 31370 W.H. Paravicini di Capelli

Deze pagina is in ontwikkeling. Al uw hulp is daarbij welkom. Van alle afbeeldingen rust het copyright bij Mariëtte Paravicini di Capelli. Haar vader overleed in 1963, toen Mariëtte 12 jaar oud was. Zij weet weinig van haar vader en heel weinig van zijn tijd als militair en gedurende zijn krijgsgevangenschap. Alle informatie om deze pagina verder te kunnen vullen wordt zeer op prijs gesteld door Mariëtte.

Wilhelmus Hubertus Paravicini di Capelli stamt uit een adellijk Zwitsers geslacht. Hij wordt geboren op 1 juni 1910 in Oud Vroenhoven, een deel van het huidige Maastricht. Hij gaat naar de KMA om opgeleid te worden tot officier, zoals vele voorvaderen ook zijn geweest. In 1933 wordt hij aangesteld tot 2e luitenant van de Infanterie.

Wim Paravicini di Capelli staand, rechts

Groepsfoto KMA. Wim staat geheel rechts. Wie zijn de overige jonkers op deze foto?

KMA 1933 vriendenfoto Wim (rechts) met een vriend. Wie is dit?

In mei 1940 raakt Wim (die dan eerste-luitenant is en sectie commandant van 5 MC) gewond aan zijn hoofd door een granaatscherf. Volgens Mariëtte lag Wim in de buurt van Oeffelt, en dit ligt vlak achter de brug bij Gennep. Deze brug die met een list in handen van de Duitsers valt, is van groot belang. Via deze brug kan een Duitse pantsertrein opstomen richting de Peel-Raamstelling. In de buurt van Mill ontspoort deze trein. Wie heeft meer info over deze eerste oorlogsdagen en is de verwonding van Wim mogelijk beschreven in een of ander gevechtsrapport?

Gedurende de krijgsgevangenschap van Wim heeft hij steeds last gehouden van deze verwonding en veelvuldige hoofdpijnen zijn het gevolg. Misschien dat daarom op onderstaande tekeningen een wat onvriendelijke man staat afgebeeld. Wim wordt in maart/april 1945 opgenomen in de “Nervenanstallt Uckermünde, waaruit hij met behulp van een Duitser weet te ontsnappen. Dit verhaal is echter nergens bevestigd, dus of het juist is kan niet worden vastgesteld.

Neu-Brandenburg-mei-1944

pasfoto

Neu-Brandenburg-okt-1944