Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap 1940-1945

In Duitse dienst 15-12-1941

Er is een aantal keren geprobeerd om verkleed als Duitse officieren te ontsnappen uit Colditz. In een aantal gevallen (05-01-1942, 06-01-1942 en 09-09-1942) lukt dat ook maar in andere gevallen niet. De kleding van de Nederlanders lijkt qua kleur en snit het meest op het Duitse uniform en vooral de lange mantel biedt veel mogelijkheden om hier een Duitse mantel van te maken.

Op 15 december 1941 doen de Nederlanders een poging. Twee mannen, Luitenant ter Zee van Lynden en Ritmeester Steenhouwer verkleden zich als Duitse officieren. Steenhouwer moet de Duitse Hauptmann Püpke voorstellen en van Lynden een Oberleutnant. Ze weten dat Püpke deze dag dienst heeft en ze verstoppen zich in het Saalhaus en kleden zich daar om. Als Püpke met een collega de binnenplaats van de gevangenen op komt, wachten ze een tijdje en lopen daarna richting de poort. Ze kloppen aan en de poort gaat open. Ze hopen, dat de bewaker denkt dat het Püpke met zijn collega is, die weer naar buiten willen. Helaas treffen ze het niet en trekt de bewaker meteen zijn pistool. Ze proberen de man nog te overbluffen met wat Duits geschreeuw maar het helpt niet. Deze poging is verijdeld en al het moeizame werk aan de uniformen is voor niets geweest.

Ook hier zijn weer foto’s van gemaakt door de Duitsers:

Colditz80

links Ltz2 D.W. baron van Lynden, rechts Ritm E. Steenhouwer

Blijkbaar zijn de Duitsers onder de indruk van deze uniformen en maken ze ook foto’s van eigen personeel met deze uniformen aan. Onderstaande 2 foto’s laten een Duitse bewaker zien met het uniform van Van Lynden aan, waarbij hij zowel een pet draagt als ook een veldmuts. Koppel en holster zijn gemaakt van karton. De beenkappen ook. Met behulp van schoenpoets en veel boenen lijkt het dan op leer.

Colditz69

Duitser in nagemaakt officiers uniform

Colditz68

Duitser in nagemaakt onderofficiers uniform