Krijgsgevangen

Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap 1940-1945

Documenten Reisvereniging Neubrandenburg

Op deze pagina treft u een aantal documenten aan, die zijn vervaardigd door leden van de “Reisvereniging”. Dit was de organisatie die belast was met alle ontsnappingsactiviteiten. Er moest veel georganiseerd worden en voor allerlei disciplines had men specialisten in huis.

Hieronder alle bladzijden van een vervalst Nederlands paspoort op naam van Jelis Mager, koopman. In werkelijkheid is het paspoort van de Ltz1 Jacob Callenfels, die samen met Bussemaker en Van Strien vanaf 17 oktober 1943 de leiding heeft over de Stanislau-afdeling.

Natuurlijk mag een brief van de werkgever niet ontbreken. Hierin staat waarom er gereisd moet worden in het Duitse Rijk.

Omdat een origineel maar met valse stempels voorzien paspoort niet voor iedereen beschikbaar was, werd er ook veel gewerkt met een verklaring, waarin werd aangegeven dat betrokkene geen paspoort bezit en dat dit document als “Pass ersatz” beschouwd moet worden. Onderstaand document is geheel vals en op naam van de eerste luitenant Bert Mohr. De naam van de polizeipresident Lohmann wordt op heel veel documenten gebruikt.

 

Landkaarten moesten er ook heel veel nagetekend worden. Iedereen had immers een kaart en een kompas nodig om de weg naar de vrijheid te kunnen vinden. Hieronder een kaart van de omgeving van Neubrandenburg. Deze kaart is in het bezit van mevr Riemke May-Callenfels.