Eerste luitenant der Genie Albartus Hendrik (Bert) Mohr

Bert Mohr in Oflag 67 Neubrandenburg

geboren op 4 maart 1912 en op 14 september 2008 op 96-jarige leeftijd overleden
gevangen gezet op 15-5-1942
KGF 31368, Oflag XIII B, Stalag 371, Oflag 67
Deze pagina is mede tot stand gekomen door zijn zoon John Mohr, als eerbetoon aan zijn vader.
A.H. Mohr is in 1970 als kolonel van de Verbindingsdienst met functioneel leeftijdsontslag gegaan.

John Mohr schrijft: “Mijn vader is geboren op 4 maart 1912 in Capelle aan de IJssel, promotie 1933 van de KMA, ingedeeld bij het regiment Verbindingstroepen. Uit dat regiment is na de oorlog het Wapen der Verbindingsdienst opgericht. Hij is in 1970 als kolonel van de Verbindingsdienst met functioneel leeftijdsontslag gegaan. Hij is op 11 oktober 1935 getrouwd met Cornelia (Corrie) van der Vlugt. Mijn moeder is op 31 oktober 1999 en mijn vader is op 14 september 2008 overleden. Hij woonde indertijd in Breda, later in Bennekom en de laatste decennia van zijn leven woonde hij in Doorwerth. Ik stuur u hierbij zijn Duitse persoonskaart. Ik heb nog een paar foto’s en een drie pagina’s groot epistel over zijn verblijf in Neurenberg. Ik zou graag in contact komen met mensen die mijn vader hebben gekend. Hij heeft wel eens verteld dat hij zich in de kampen nuttig maakte als kapper.

Op 14 juli 1940 wordt ook aan Bert Mohr de verklaring op erewoord voorgelegd. Bert tekent de erewoordverklaring zoals zovele anderen.

De getekende erewoordverklaring van Bert Mohr

Per 15 juli 1940 moet de Nederlandse Krijgsmacht gedemobiliseerd zijn. Alle beroepsmilitairen ontvangen een beschikking waarin ze op non-activiteit worden gesteld per 1 november 1940. Hieronder de documenten die Bert Mohr krijgt:

Alle beroepsmilitairen werden op non-activiteit gesteld

Aan de militairen werden verschillende mogelijkheden voorgelegd nadat ze op non-activiteit werden gesteld. Beroepsmilitairen kunnen: naar de politie, de wasserschutzpolizei, douane, vrijwillige arbeid in Duitsland, gewone arbeid in Nederland maar kunnen ook naar de Opbouwdienst. Bert Mohr kiest voor dit laatste. De opbouwdienst was een semimilitaire organisatie die als voorloper diende van de Arbeitsdienst. Uiteindelijke doel was om zoveel mogelijk mensen in te schakelen voor de Duitse (oorlogs)industrie.

Arbeidsovereenkomst voor de Opbouwdienst

Bert Mohr wordt geplaatst in Tilburg als technisch leider

Militairen die de erewoordverklaring hebben getekend dienen te worden vrijgesteld van bewakingsdiensten voor de Wehrmacht

Dat er een hele administratie werd gevoerd rondom de bezoldiging van de militairen die op non-activiteit stonden, wordt wel bevestigd door onderstaande documenten. Zelfs het terugbetalen van teveel genoten bezoldiging werd niet vergeten !

In mei 1942 leest Bert Mohr in de krant, dat hij zich voor de 2e keer moet melden. Dit is niets nieuws en geheel argeloos gaat Bert naar de Ernst Casimirkazerne in Roermond. Hier gaan de poorten dicht en wordt gemeld, dat alle officieren alsnog in krijgsgevangenschap gevoerd zullen worden. Hij wordt samen met de anderen afgevoerd naar Oflag XIII B Teillager zur besonderen Verfügung in Neurenberg-Langwasser. Hier wordt uiteraard de bekende Personalkarte aangelegd met KGF nummer 31368.

De Personalkarte met nummer 31368

Om het administratieve systeem van bezoldiging aan het thuisfront (en een deel aan de militair) weer mogelijk te maken, worden alle officieren per 16 mei 1942 (de dag dat ze in Neurenberg-Langwasser aankomen) weer in actieve dienst gesteld.

Het weer in actieve dienst roepen maakte uitbetaling van soldij mogelijk

Voor Bert Mohr en zijn echtgenote en de kinderen begint nu het leven als krijgsgevangene. Onderstaand een aantal afbeeldingen van thuis en van zijn tijd in krijgsgevangenschap.

Echtgenote Corrie leest een brief terwijl ze naar het portret van Bert kijkt

Zoon Johnny aan de knoppen van de radio. Hij heeft zijn vader vreselijk gemist

Bert Mohr achteraan 6e van links

Bert in het midden staand op de tweede rij

Bert staande 4e van links

In Neurenberg-Langwasser wordt het kappersbedrijf opgezet. In Stanislau komt dit helemaal tot bloei en uiteindelijk zijn er enkele tientallen kappers werkzaam. Bert Mohr is een van hen.

De kaapers in Stanislau. Bert Mohr staande 4e van links

Uiteraard stuurt Bert Mohr ook vanuit Neubrandenburg veel brieven en briefkaarten naar huis. Onderstaand briefkaartje is gericht aan zijn zoon Johnny.

Briefkaart voor zoon Johnny

Bovenstaande tekening toont de bewoners van barak 9a. De reden van de tekening is onduidelijk. Er brandt wel een barak af in Neubrandenburg en moeten de bewoners een andere barak betrekken.

John Mohr